Zamarznięte Morskie Oko
Źródło: canva.com

Zamarzają tatrzańskie jeziora – jest bardzo niebezpiecznie!

Zima zagościła w Tatrach na dobre. Mróz ścisnął i lód jest już nie tylko na górskich szlakach. Przyszedł czas na zamarzanie tatrzańskich stawów, które stają się w tym czasie niezwykle niebezpieczne.

W Tatrach nadal panuje pierwszy stopień zagrożenia lawinowego. TPN ostrzega turystów nie tylko przed bardzo trudnymi warunkami na oblodzonych szlakach, pokrytych niewielką jeszcze warstwą śniegu, ale tym razem również przed zamarzniętymi już o tej porze roku górskimi stawami.

Na profilu Tatrzańskiego parku Narodowego pojawiło się nagranie, w którym leśniczy TPN znad Morskiego Oka Grzegorz Bryniarski apeluje do turystów o rozwagę i niewchodzenie na tafle jezior, ponieważ nie wiadomo, jaka jest grubość pokrywy lodowej (TPN nie robi żadnych badań w tym kierunku), która może się łatwo załamać. Nadszedł właśnie najgorszy moment w roku, kiedy to stawy zaczęły dopiero zamarzać i bywają dni, kiedy jest cieplej i lód topnieje. Morskie Oko zamarzło w 70 procentach, ale lód jest jeszcze cienki. Całkowicie zamarzły natomiast Czarny Staw pod Rysami i Przedni Staw w Dolinie Pięciu Stawów Polskich.

W najnowszym komunikacie Tatrzańskiego Parku Narodowego czytamy, że warunki do uprawiania turystyki w wyższych partiach Tatr są nadal bardzo trudne. Śnieg na szlakach jest zmrożony i twardy, gdzieniegdzie wystają kamienie. W wielu miejscach występują oblodzenia, które mogą być pokryte cienką warstwą śniegu – należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ poślizgnięcie się w stromym terenie grozi niebezpiecznym w skutkach upadkiem z wysokości. Poruszanie się w takich warunkach, wymaga dużego doświadczenia w zimowej turystyce górskiej i posiadania odpowiedniego sprzętu (raki, czekan, kask) oraz umiejętności posługiwania się nim.

Szlak biegnący koło Siklawy jest od kilku dni mocno oblodzony i TPN stanowczo odradza korzystanie z niego. Na niżej położonych szlakach zalega cienka warstwa zmrożonego śniegu i występują oblodzenia — jest bardzo ślisko. Podczas wycieczki przydadzą się kijki oraz raczki.

Źródło: Tatrzański Park Narodowy

Udostępnij
Przeczytaj więcej interesujących artykułówKubek termiczny Salewa 17 kwiecień 2022
Joanna Marcinkowska
Kubek termiczny SalewaNigdy nie miałam przekonania do kubków termicznych. Zawsze wydawało mi się, że jak w czymś bierzemy ciepły napój, to jednak w...
12 październik 2023
Martyna Hetmańczyk
Nocna akcja TOPR na Orlej PerciO godzinie 2:00 w nocy zakończyła się wyprawa po dwójkę turystów z Łotwy, którzy utknęli na Orlej Perci.
Bóbr znad Morskiego Oka 16 maj 2022
Redakcja OutdooroweABC
Tatry: Słynny bóbr znad Morskiego Oka nie żyjeZ Tatr dotarły do nas w ubiegły weekend smutne wieści: bóbr, który w zeszłym roku zamieszkał nad Morskim Okiem w rejonie Dwoistej Siklawy,...
Nosal 13 czerwiec 2022
Lilianna Błazenek
Tatry: kolejny krok w stronę reaktywacji NosalaTatrzański Park Narodowy, odpowiedzialny za budowę nowej stacji narciarskiej na Nosalu, ogłosił wstępne konsultacje w sprawie inwestycji.
post.jpg 4 maj 2022
Kacper Tekieli
Turystyka zimowa w Tatrach. Co zabrać?Koniec stycznia 2019 roku. Od równo dekady, zima nie była tak obfita w śnieg, co czyni ją nie tylko bardziej wymagającym sezonem, ale...
Pociągi na trasie Kraków-Zakopane 29 sierpień 2022
Lilianna Błazenek
Od 1 września znowu nie dojedziemy do Zakopanego pociągiemW wakacje tymczasowo turyści mogli dojechać do Zakopanego bezpośrednio zarówno pociągami regionalnymi, jak i dalekobieżnymi. We wrześniu rusza...

Serwis outdooroweabc.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może lepiej działać. Dowiedz się więcej o polityce prywatności w naszym serwisie.

Niniejsza polityka prywatności Serwisu Internetowego ma charakter informacyjny, co oznacza, że nie jest ona źródłem obowiązków dla Usługobiorców Serwisu Internetowego. Polityka prywatności zawiera przede wszystkim zasady dotyczące przetwarzania danych osobowych przez Administratora w Serwisie Internetowym oraz prawa osób, których dane dotyczą, a także informacje w zakresie stosowania w Serwisie Internetowym plików cookies oraz narzędzi analitycznych.

Akceptuje