The North Face Nowa kolekcja
Wyprawa na Huascaran
Źródło: Andrzej Myrta / facebook

Wyprawa ekipy Andrzeja Myrty na Huascarán przerwana przez wypadek

Andrzej Myrta, radomski podróżnik i alpinista wraz z ekipą wyruszyli 1 czerwca z Berlina do Limy, aby zdobyć Huascarán w Andach Peruwiańskich.

Po dotarciu na miejsce, 3 czerwca wyruszyli do Huaraz – miasteczka na wysokości 3 000 m n.p.m. W poniedziałek, 6 czerwca ekipa rozbiła obóz aklimatyzacyjny w Laguna Churup na wysokości 4612 m n.p.m., a w sobotę wspinacze osiągnęli prawie 6 tysięcy metrów na zboczu góry Pisco.

W czwartek 16 czerwca podczas ataku szczytowego na Huascaran na wysokości ok. 5700 m n.p.m. oberwał się potężny serak (bryła zmrożonego śniegu) i spowodował potężną lawinę, która niestety porwała trzech członków wyprawy. Poszkodowani spadli wraz z lawiną prawie 300 m. Podjęta została akcja ratownicza, która zakończyła się po ok. 14 godzinach, do pomocy w akcji dołączyli przewodnicy peruwiańscy. Poszkodowani byli znoszeni z wysokości 5 800 m n.p.m. do wysokości 4 900 m n.p.m. Następnie akcję transportową przejęły służby peruwiańskie. Cała akcja ratunkowa trwała prawie dobę.

Dwóch członków wyprawy zawisło na linie i doznało poważnych obrażeń, mają połamane nosy, łokcie i żebra. Trzeci z poszkodowanych po zerwaniu liny w trakcie lotu z lawiną wpadł do szczeliny i nie odniósł poważnych obrażeń, wydostał się o własnych siłach. Obecnie obydwaj poszkodowani znajdują się w szpitalu w Huaraz. Ich życiu już nie zagraża niebezpieczeństwo.

W związku z tymi zdarzeniami ekipa przerwała akcję zdobywania szczytu Huascaran.

Andrzej Myrta to alpinista z Radomia pochodzący z Bieszczad. Przeszedł wszystkie trudniejsze drogi w Tatrach polskich i słowackich. W Alpach uczestniczył w wyprawach na Matterhorn, Grossglockner, Mont Blanc, Marmoladę.

Źródło: Andrzej Myrta / facebook

Udostępnij
Przeczytaj więcej interesujących artykułówSzkolenie dla twórców internetowych Tatry od kuchni 28 lipiec 2022
Sylwia Pachota-Rura
TPN zaprasza na podglądanie kozic i świstakówTatrzański park Narodowy zaprasza twórców internetowych zainteresowanych przyrodą Tatr na kolejne szkolenie z cyklu „Tatry od kuchni”.
Wiosna w Tatrach 17 maj 2022
Sylwia Pachota-Rura
Warunki w Tatrach — komunikat turystyczny TPN z 17 maja 2022 r.Zgodnie z komunikatem Tatrzańskiego Parku Narodowego, w wyższych partiach Tatr wciąż zalegają duże ilości śniegu. Miejscami śnieg jest...
mapa szlaku Zazadnia - Wiktorówki 21 maj 2022
Sylwia Pachota-Rura
Szlak Zazadnia - Wiktorówki zamknięty do odwołaniaTatrzański Park Narodowy informuje od zamknięciu niebieskiego szlaku turystycznego na odcinku Zazadnia – Wiktorówki (w obu kierunkach). Szlak...
Biwak Fourche na Mont Maudit 26 sierpień 2022
Lilianna Błazenek
Zmian klimatu ciąg dalszy: osuwisko zniszczyło biwak Fourche w masywie Mont BlancBiwak Fourche w masywie Mont Blanc, znany także jako schron Alberico-Borgna, został w tym tygodniu zniszczony przez osuwisko skalne. Na szczęście...
Rozgwieżdżone niebo 13 lipiec 2022
Sylwia Pachota-Rura
Gwiezdne Bieszczady zapraszają miłośników nocnych obserwacji astronomicznych!Jeszcze kilka lata temu w Europie nie było żadnego takiego obszaru, gdzie nocą można było obserwować gwiazdy w naturalnych ciemnościach....
Projekt nowej kładki rowerowej w Krościenku nad Dunajcem 25 sierpień 2022
Sylwia Pachota-Rura
Na Dunajcu powstanie nowa kładka rowerowa, która połączy Krościenko ze SzczawnicąDwa brzegi Dunajca w Krościenku nad Dunajcem i Szczawnicy znów zostaną połączone. Stanie się tak za sprawą kładki rowerowej, która została...

Serwis outdooroweabc.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może lepiej działać. Dowiedz się więcej o polityce prywatności w naszym serwisie.

Niniejsza polityka prywatności Serwisu Internetowego ma charakter informacyjny, co oznacza, że nie jest ona źródłem obowiązków dla Usługobiorców Serwisu Internetowego. Polityka prywatności zawiera przede wszystkim zasady dotyczące przetwarzania danych osobowych przez Administratora w Serwisie Internetowym oraz prawa osób, których dane dotyczą, a także informacje w zakresie stosowania w Serwisie Internetowym plików cookies oraz narzędzi analitycznych.

Akceptuje