Stacja badawcza w Litworowym Kotle
Źródło: Biegun zimna Polski — tatrzańskie mrozowiska facebook

Misja „łowców mrozu” w Czerwonych Wierchach ukończona

Poszukiwacze polskiego bieguna zimna zajmujący się badaniami mrozowisk tatrzańskich ukończyli ważną fazę swojego projektu – 20 czerwca postawili dwa planowane punkty pomiarowe w rejonie Czerwonych Wierchów.

Zainstalowane stacje badawcze w Mułowym Kotle i Litworowym Kotle mają za zadanie potwierdzić, że mrozowiska tatrzańskie w masywie Czerwonych Wierchów są polskim biegunem zimna. W badaniach biorą udział amatorzy – „łowcy mrozu”: Arnold Jakubczyk, Kamil Filipowski i Michał Wróbel. Odbywają się one pod kierownictwem doktora Bartosza Czerneckiego z Zakładu Meteorologii i Klimatologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz pod opieką pracowników naukowych TPN.

„Uznaliśmy, że te kotły w Tatach to może być supermrozowisko w skali Polski, a nawet całej Europy. W 2015 roku przez krótki okres podjęliśmy próbę, żeby upewnić się, czy mieliśmy rację i nie myliśmy się. To rzeczywiście silne mrozowisko, prawdopodobnie najsilniejsze w Polsce, choć nie przez cały rok. Takie mrozowisko jak Litworowy Kocioł i prawdopodobnie także Mułowy Kocioł może konkurować z Glattalp w Alpach Szwajcarskich, gdzie zanotowano temperaturę -52,5 stopni” - powiedział „Gazecie Krakowskiej” Arnold Jakubczyk.

Na przełomie grudnia i stycznia badacze poinformowali o swoim odkryciu polskiego bieguna zimna i zajęli się załatwianiem formalności związanych z rozpoczęciem badań. Założyli też zarzutkę społeczną na zakup sprzętu meteorologicznego i pokrycie kosztów badań i ewentualnych napraw.

Autorzy projektu obiecują regularne relacje z badań i prezentowanie danych z pomiarów. Zebrane przez nich dane mają być podstawą do powstania pracy naukowej.

Trzymamy kciuki za powodzenie projektu!

Źródło: Biegun zimna Polski — tatrzańskie mrozowiska facebook, Poczuj Magię Gór!, Gazeta Krakowska

Udostępnij
Przeczytaj więcej interesujących artykułówZamknięty zielony szlak do Wodospadu Szklarki 18 maj 2022
Sylwia Pachota-Rura
Zielony szlak do Wodospadu Szklarki został zamkniętyZielony szlak turystyczny (Szklarska Poręba – Wałbrzych) prowadzący do Wodospadu Szklarki został zamknięty na odcinku od skałki Głazisko...
Ścianka wspinaczkowa 17 czerwiec 2022
Sylwia Pachota-Rura
PZA zatwierdził nowy format zawodów w konkurencji boulderingPowstał nowy format zawodów pod nazwą bouldering zespołów mieszanych (boulder mixed team). Zgodnie z zapisami przepisów wspinaczki sportowej...
Ratownik-Horskiej-záchrannej-služby 19 grudzień 2022
Lilianna Błazenek
Tatry Słowackie: będą prewencyjnie wyzwalać lawinyZapobiegając zagrożeniom lawinowym i ich niebezpiecznym skutkom, w dwóch miejscach w Tatrach Słowackich szczególnie narażonych na występowanie...
Tatry 7 czerwiec 2022
Sylwia Pachota-Rura
Warunki turystyczne w TatrachWarunki turystyczne do wędrowania po szlakach w Tatrach są dobre, jednak godzinach porannych szlaki są mokre i błotniste, przede wszystkim w...
Hilaree Nelson 28 wrzesień 2022
Lilianna Błazenek
Manaslu: trwają poszukiwania zaginionej skialpinistki Hilaree NelsonOd poniedziałku nie ma kontaktu z amerykańską skialpinistką Hilaree Nelson, która zaginęła w trakcie zjazdu na nartach po zdobyciu szczytu...
Hotel Górski PTTK Kalatówki 13 październik 2022
Sylwia Pachota-Rura
W piątek możliwe utrudnienia w Kuźnicach i na Polanie KalatówkiKomenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Zakopanem oraz Tatrzański Park Narodowy podały komunikat o możliwych utrudnieniach dla turystów...

Serwis outdooroweabc.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może lepiej działać. Dowiedz się więcej o polityce prywatności w naszym serwisie.

Niniejsza polityka prywatności Serwisu Internetowego ma charakter informacyjny, co oznacza, że nie jest ona źródłem obowiązków dla Usługobiorców Serwisu Internetowego. Polityka prywatności zawiera przede wszystkim zasady dotyczące przetwarzania danych osobowych przez Administratora w Serwisie Internetowym oraz prawa osób, których dane dotyczą, a także informacje w zakresie stosowania w Serwisie Internetowym plików cookies oraz narzędzi analitycznych.

Akceptuje