Szkolenie dla twórców internetowych „Tatry od kuchni” 17 września
Źródło: TPN facebook

Szkolenie „Tatry od kuchni” — tym razem podglądanie świstaków i kozic

Tatrzański Park Narodowy po raz kolejny zabiera twórców internetowych na wspólną wyprawę. Ponieważ tatrzańska przyroda powoli przygotowuje się do zapadnięcia w zimowy sen, tym razem będzie można zaobserwować te zmiany wśród przedstawicieli górskiej fauny, świstaków i kozic, w ich naturalnym środowisku.

Kolejna edycja szkolenia dla twórców internetowych „Tatry od kuchni” organizowana przez TPN odbędzie się w najbliższą sobotę 17 września. Organizatorzy zapraszają do udziału wszystkich twórców internetowych, których interesuje przyroda Tatr. Celem sobotniej wyprawy w góry będzie obserwacja świstaków i kozic, żywych symboli tatrzańskiej fauny, w ich naturalnym środowisku, ich przystosowania do życia w wysokogórskim terenie i surowym klimacie. Warto przypomnieć, że zwierzęta te w XIX wieku ocalono przed wyginięciem. Przy odrobinie szczęścia może uda się zobaczyć też orła... a może i niedźwiedzia : ).

Przewodnikiem na wyprawie będzie Jasiek Krzeptowski-Sabała z Zespołu Aktywnej Edukacji TPN.

Szkolenie rozpocznie się o 6.30 w Kirach i tam też zakończy około godz. 17.00. Trasa będzie przebiegała przez Dolinę Kościeliską, Ornak, Siwy Zwornik i z powrotem do Doliny Kościeliskiej. Ponieważ jest to całodzienna, wymagająca kondycyjnie wyprawa, a w Tarach już coraz zimniej, organizatorzy przypominają, żeby uczestnicy mieli na sobie odpowiednie ubranie i buty oraz pamiętali o zabraniu prowiantu.

Liczba miejsc jest ograniczona, obowiązuje limit 10 osób. Zgłoszenia są przyjmowane mailowo. Szczegóły na stronie wydarzenia na facebooku: Szkolenie „Tatry od kuchni” dla twórców internetowych - Podglądanie kozic i świstaków

Źródło: TPN

Udostępnij
Przeczytaj więcej interesujących artykułówNiemieccy turyści dotarli rowerami nad Wielicki Staw w słowackich Tatrach i nad jego brzegiem rozbili obóz 27 sierpień 2022
Sylwia Pachota-Rura
Kontrole turystów w słowackich Tatrach po serii śmiertelnych wypadków Strażnicy słowackiego Tatrzańskiego Parku Narodowego (TANAP) wraz z ratownikami górskimi Horskiej Záchrannej Služby (HZS) prowadzą akcję...
Grupa Beskidzka GOPR - akcja na Małym Skrzycznem 8 wrzesień 2022
Sylwia Pachota-Rura
GOPR apeluje, aby w góry zabierać leki, które na co dzień zażywamy63-letnia turystka po ukąszeniu owada w Beskidach doznała wstrząsu anafilaktycznego i straciła przytomność. Pomocy udzieliła jej koleżanka,...
Ratownicy GOPR na szkoleniu z ratownictwa w rwących rzekach górskich 18 maj 2022
Sylwia Pachota-Rura
Ratownicy GOPR szkolili się z ratownictwa w rwących rzekach górskichKilka dni temu w Szczawnicy na terenie działania Grupy Podhalańskiej GOPR odbył się centralny kurs ratownictwa na rzekach górskich.
Horska Zachranna Służba 9 wrzesień 2022
Sylwia Pachota-Rura
HZS pomogła Polakom podczas zejścia z Rohaczy 8 września 2022 r. w godzinach wieczornych ratownicy TOPR poinformowali ratowników Horskiej Zachrannej Służby, że skontaktowali się z nimi...
Grzegorz Soczomski 22 kwiecień 2022
Grzegorz Soczomski
Grzbietem w siną dalKarkonosze w ciągu ostatnich paru lat stały się areną kilku dużych imprez biegowych. Wśród rozgrywanych tam zawodów wymienić można choćby...
Chodźże na rower z Polar Sport Strefa Outdoor 20 lipiec 2022
Sylwia Pachota-Rura
Chodźże na rower z Polar Sport Strefa OutdoorPolar Sport Strefa Outdooru zaprasza w niedzielę 24 lipca na pierwsze tego typu wydarzenie w tym sezonie w Krakowie, które powstało ze...

Serwis outdooroweabc.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może lepiej działać. Dowiedz się więcej o polityce prywatności w naszym serwisie.

Niniejsza polityka prywatności Serwisu Internetowego ma charakter informacyjny, co oznacza, że nie jest ona źródłem obowiązków dla Usługobiorców Serwisu Internetowego. Polityka prywatności zawiera przede wszystkim zasady dotyczące przetwarzania danych osobowych przez Administratora w Serwisie Internetowym oraz prawa osób, których dane dotyczą, a także informacje w zakresie stosowania w Serwisie Internetowym plików cookies oraz narzędzi analitycznych.

Akceptuje